preskoči na sadržaj

Muški učenički dom Dubrovnik

Slobodne aktivnosti

 

U Domu djeluju slijedeće skupine slobodnih aktivnosti:

Kulturna baština

Ovoj sekciji je prvenstvena svrha pomoći učenicima Doma u upoznavanju znamenitosti Grada u kojem će provesti svoje srednjoškolske godine. Kroz ovaj program učenici posjećuju kulturno- povijesne znamenitosti, organiziraju se posjete predstavama kazališta  "Marin  Držić", koncertima Dubrovačkog simfonijskog orkestra i galerijama. U dogovoru sa navedenim ustanovama naši učenici imaju besplatan ulaz na njihove izvedbe.

Folklorna i plesna sekcija

Folklorna sekcija okuplja učenike našeg Doma i učenice Ženskog đačkog doma te Ženskog učeničkog doma sv. Marije Krucifikse. Učenici uvježbavaju plesove naših krajeva. Sekcija djeluje tijekom čitave školske godine, a sudjeluje na domskim priredbama i Domijadi. Uz folklor, nekoliko godina u Domu djeluje i plesna skupina, koja vježba tijekom cijele godine uz pomoć stručnog voditelja, te nastupa na Domijadi i  prigodnim svečanostima Doma, ali i na pozive iz Županije i Grada Dubrovnika.

 

Likovna sekcija 

Prošlih godina djelovala je i likovna sekcija, zavisno od interesa naših učenika. Vjerujemo da će ove godine privući veći broj učenika, koji, uz voditelja sekcije, prošlih godina redovno akademskog slikara, uče o slikarstvu, ali i sami crtaju. Svoje radove učenici prezentirati na Domijadi ili sličnim izložbama srednjoškolaca.

 

Glazbena sekcija   

Zavisno od interesa učenika, te činjenice imamo li polaznike Glazbene škole, pokreće se i ova sekcija.

 

Multimedijalna sekcija

 Od ove školeke godine sa radom kreće i multimedijalna sekcija. Cilj ove sekcije je upoznati učenike sa više vrsta multimedijalne kulture. Kroz kreativan rad, učenje ali i zabavu učenici će učiti o  filmu kao umjetnosti, sudjelovati će u radu filmske radionice čiji će finalni produkt biti vlastiti film. Isto tako ponovo se pokreće i domski list „Jupa“. Većinu radova učenici će objaviti i na web stranici Doma.


Brodomodelari

Zbog pomanjkanja prostora, te nedostatka materijala potrebnog za izradu maketa brodova, ova sekcija je zadnjih godina pomalo stala s radom, ali ove godine svakako imamo u planu opet je pokrenuti.

Od kada je počela s radom, ova sekcija okupljala je  zbog svoje specifičnosti manji broj učenika, obično oko pet, šest. Učenici se upoznaju s povijesti brodovlja u Hrvatskoj, načinom gradnje, a nakon toga izrađuje modele brodova iz naše povijesti.

Sudjelovali su na mnogim natjecanjima i Domijadama, dobivali priznanja i nagrade, stoga vjerujemo kako će biti interesa učenika za ovu sekciju.

 

SPORTSKE SEKCIJE

Sportske sekcije učenika Doma odvijat će se u slijedećim aktivnostima:

-         mali nogomet,

-         košarka,

-         stolni tenis,

-         šah,

-         streljaštvo,

-         rukomet,

-         odbojka, badminton, kros

Za učenike Doma koji imaju određenu kvalitetu i talent u navedenim sportovima, a i u nekim drugim koje nisu navedeni, biti će omogućeno da se, pored treniranja u Domu, aktivno uključe u klubove na području grada Dubrovnika. Uvjet je da su dobri učenici i da se pristojno ponašaju, te poštuju zahtjeve koji su pored njih postavljeni u Domu. Sportske aktivnosti će se uglavnom održavati na igralištu za nogomet i košarku u dvorištu Doma, a po potrebi i prema mogućnostima van prostora Doma.  Pored treniranja, održavat će se i natjecanja među učenicima u navedenim sportovima. Zainteresiranim učenicima biti će omogućen

posjet utakmicama i to: mali nogomet, veliki nogomet, vaterpolo, odbojka, košarka, rukomet i drugi sportovi, koje će organizirano voditi naši odgajatelji. Osim toga, organizirat ćemo razne sportske tribine i predavanja u Domu za zainteresirane učenike iz raznih kinezioloških grana i to:

- sportske medicine,

- metodika sportskog treninga,

- drugih tema za koje budu zainteresirani učenici.

 

Predavanja će izvoditi i odgajatelji Doma ili vanjski suradnici, zavisno od tematike i stručnosti osobe. 

 

Nogomet

Nogometna sekcija uvijek je najzanimljivija i najmasovnija po broju učenika. Od prvog dana škole svakodnevne su utakmice na domskom terenu. Domski turniri održavaju se kontinuirano i tako se odabire 10 – 12  ponajboljih učenika za sudjelovanje na smotrama domova. Nogometna sekcija tradicionalno sudjeluje i na natjecanjima srednjih škola naše Županije.

 

Košarka

Uz nogomet, košarka je športska sekcija koja također okuplja veći broj učenika. Slična nogometu po zainteresiranosti, ali zbog nedostatka koševa koji su nam davno obećani, nema čestih utakmica,  turnira i kontinuiranog treninga.

Suradnja sa K.K. "Dubrovnik" je godinama odlična, te nam oni često pred natjecanja ustupe svoje termine u sportskoj dvorani. Bez obzira na navedene poteškoće redovito sudjelujemo na smotri domova, a zapažene rezultate postižemo na regionalnoj ili državnoj Domijadi.

 

Stolni tenis

Zbog specifičnosti ovog sporta, manji je broj učenika (6 do 8) stalno uključen u treninge i pripreme za smotre domova. Ekipa Doma sudjeluje i na gradskom prvenstvu u stolnom tenisu i na natjecanju škola naše Županije.

 

Streljaštvo

Iako ovaj sport više neće biti zastupljen na Domijadi, interes kod učenika i dalje postoji. Ova sekcija nema uvjeta za vježbanje tijekom cijele godine jer ne postoji streljana, pa učenici vježbaju kod kuće, ili ih odgajatelj nekoliko puta odveze do streljane u Kuparima.

 

Šah

Nakon uspjeha prošlih godina na regionalnoj i državnoj Domijadi, igranje šaha gotovo je svakodnevno u Domu, što je i najbolja priprema za smotre domova, na kojima nastupaju ekipe sa četiri igrača.

Dobri rezultati na dosadašnjim susretima razlog su da i ove godine intenzivno radimo na napredovanju mladih šahista u Domu. Ove godine uspostavit ćemo suradnju s šahovskim klubom "Dubrovnik".

 

 

Rukomet

Ova sekcija postoji već tri godine a zbog velikog interesa učenika posebno iz Metkovića, i ove godine će uz povremene treninge (zbog nedostatka rukometnih golova) sudjelovati na natjecanjima srednjih škola naše Županije.

 

Odbojka

Odbojka djeluje već treću godinu. Okuplja oko 15 učenika. Trenira se intenzivnije prije utakmica a nastupamo na školskim natjecanjima.

 

Kros

Već četiri godine naš Dom sudjeluje na kros trkama koje se organiziraju na razini Županije. Ove godine će sudjelovati na natjecanju srednjih škola naše Županije i na utrci koja se organizira povodom Dana branitelja u prosincu na Stradunu.

 

To bi bio kratak pregled kroz sve sekcije organizirane za naše učenike u njihovo slobodno vrijeme.                                                                   

 

Svrha svih programa i namjera njihovih voditelja jest da učenik kvalitetno ispuni svoje slobodno vrijeme i  obogati svakodnevni život. Dom kao odgojna institucija skrbi o učenicima kroz cijeli dan na način da kroz organizirane programe učenika  odgoji i nauči da se kvalitetno pripremi  za život, budući kroz ove aktivnosti učenici bolje upoznaju sebe, a neki se nastave  baviti ovim aktivnostima i po završetku školovanja i odlaska iz Doma.

 

Vrlo značajan element u obogaćivanju života učenika jesu razni kulturni i zabavni sadržaji. Osim razonode, koja doprinosi psihofizičkoj relaksaciji mladih, društveno zabavnim životom obogaćujemo i dajemo bogatiji smisao zajedničkog života. S njim pridonosimo vedrini mladenačkog življenja, spontanosti, živosti i veselju koje život čine ljepšim, pokretnijim i sadržajnijim.

U Domu se organiziraju slijedeći oblici zabave: maškare, plesne večeri, glazbene večeri, kviz znanja, likovne izložbe, te športski nastupi.

 

 
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 12. 2010.

Ukupno: 197934
 
 > Novosti  > Slobodne aktivnosti
CMS za škole logo
Muški učenički dom Dubrovnik / Sv. križa 8, HR-20000 Dubrovnik / dom-ucenicki-muski-du.skole.hr / ured@dom-ucenicki-muski-du.skole.hr
preskoči na navigaciju